Adieu, mooie Maldense molen

Weer stukje geschiedenis weg uit oude kern.

MALDEN – De 76-jarige Piet Thijssen is niet somber gestemd dat ‘zijn’ molen binnenkort wordt gesloopt. Op de overblijfselen van wat ooit een statige molen was, berust geen monumentale waarde. De molen moet plaats maken voor een uitbreiding van het bedrijf van de zoon van Thijssen.

De dikke ronde muren van het imposante bouwwerk vertonen diepe scheuren. Gevaar voor de omgeving levert dat echter niet op. Heel even is overwogen om de molen op te knappen maar dat werd een te kostbare onderneming. Reden dus om de slopers er bij te halen. Met het verdwijnen van de molen verdwijnt weer een stukje geschiedenis uit Malden. In 1878 werd de molen gebouwd om de bakkers in de wijde regio van dienst te zijn. Maar ook voer voor de dieren werd er mee gemalen. Piet was 15 jaar toen hij de kneepjes van het molenaarsvak kreeg bijgebracht.

In februari 1945 kreeg Piet hoog bezoek van de burgemeester en wat Engelse officieren. De molen lag in het verlengde van de pas aangelegde startbaan van een vliegveld en daarom moesten de wieken verwijderd worden. Aanvankelijk zou ook de kap er aan moeten geloven maar dat kon nog net voorkomen worden. “Als we kap wit zouden schilderen mocht hij er op blijven zitten”, herinnert Piet zich. Toen de wieken waren verwijderd en het eerste vliegtuig over de molen scheerde, zag Piet waarom de wieken een gevaar opleverden. “Het asfalt vloog van de kap af, zo laag vlogen de vliegtuigen.”

Na de oorlog zijn de wieken nooit meer aangebracht. Op een vraag waarom niet maakt Piet een gebaar met zijn vingers: “geen geld.” Inmiddels maalde Piet elektrisch en was er dus ook geen economische noodzaak om de wieken terug te plaatsen. Een schadevergoeding heeft hij nooit gehad. Ooit heeft de Vereniging Hollandse Molen geprobeerd om de molen weer aan het draaien te krijgen. Maar ook dat initiatief bleek niet vruchtbaar omdat men het niet eens kon worden over de vergoeding die daar tegenover zou moeten staan.

Een foto uit de oude doos. Piet zit op het dak met een verfkwast in de hand. Voor de reclame op de molen ontving Piet f 7.50 per jaar per bord.
Inzet: Piet voor de resten van de oude molen.

De Regiodiek, 16 april 1996