Tussen Malden en Nijmegen, ten oosten van de Rijksweg, lag in de eerste helft van 1945 een Engels militair vliegveld. Gemeentesecretaris Keurntjes van Heumen vond onlangs een vergeten foto uit die tijd terug. Het is dezelfde foto die ook in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek hangt. Ze hebben daar veel onderzoek naar dat vliegveld gedaan. “Maar het resultaat is minimaal”, zegt Wiel Lenders van het museum. “We weten er minder van dan van andere vliegvelden uit die tijd.”ln elk geval is zeker dat het vliegveld er in november 1944 nog niet lag. Maar in februari 1945 was het al operationeel. De basis is waarschijnlijk aangelegd voor de operatie Veritable, die in die maand van start ging en de geallieerden verder in Duitsland bracht. In juli 1945 komt het vliegveld al niet meer voor in de boeken van de Royal Air Force. Maar wanneer het exact gesloopt is, is niet bekend.
Het vliegveld bij Malden had als codenaam B91. Het was een zogenaamd vooruitgeschoven vliegveld. Daarvan werden er na D-Day verschillende aangelegd. Deze bases kwamen, naar mate het front richting Duitsland opschoof, steeds verder naar het noordoosten te liggen. Bij Malden waren voornamelijk jachtbommenwerpers en jagers gestationeerd.
Het vliegveld strekte zich uit van de plek waar de huidige McDonald’s ligt tot de grens van het toenmalige dorp Malden, daar waar nu de heemtuin ligt. De zwarte lijn van links naar rechts op de foto is de Rijksweg. Daarboven ligt Airbase Malden en daarboven weer de bossen van Heumensoord. De bocht in de Rijksweg is de plaats waar nu Intratuin ligt. Links onder is het bos van de Eishof zichtbaar. Duidelijk te zien zijn ook de Droogsestraat en de Heiweg. Het meest westelijke deel van Heumensoord was toen nog nauwelijks bebost. Langs de paden staan verschillende vliegtuigen opgesteld. Er zouden vlak na de oorlog plannen zijn geweest om de militaire basis in een burgerluchthaven te veranderen. Maar ook daarover is nauwelijks iets bekend.
De Gelderlander, 7 april 1999
Het vliegveld had ook een kantoortje met een eigen nood telefoon-aansluiting, dat kantoortje was ondergebracht in een achterkamer van het pand rijksweg 78, waar toen de hoofdonderwijzer Gerrit Nillesen woonde. Om de draden van de telefoon naar het vliegveld te leiden werd er een klein stukje glas-in-lood uit een bovenraam gesneden, waarschijnlijk nog te zien.
Bedankt voor de informatie. Het zou leuk zijn als de bewoners van de woning aan de Rijksweg 78 (Familie J W R Broekman) het verhaal zouden kunnen bevestigen. Mocht je nog meer informatie hebben dan hoor ik dit graag.