Airstrip B91: verdwenen vliegveld in Malden weer zichtbaar

Door: Bram van Zundert

Meer dan dertig jaar verzamelde Maldenaar Jaap Been (66) in binnen- en buitenland informatie over Airstrip B91, een groot militair vliegveld dat de Engelsen in maart 1945 in noodtempo aanlegden in Malden. Bijna honderdvijftig geallieerde gevechtsvliegtuigen stegen er op richting Duitsland om in de laatste maanden van de oorlog het Rijnlandoffensief te ondersteunen.

De onthulling van een plaquette ter nagedachtenis aan het verdwenen vliegveld laat door de maatregelen tegen het coronavirus nog even op zich wachten. Maar van uitstel komt geen afstel, als het aan Maldenaar Been ligt. 

“Dertien Maldense families moes ten voor de aanleg van het vliegveld hun huis verlaten”, zo ontdekte Been. “Een aantal van hen zou bij de onthulling van de plaquette op 30 maart aanwezig zijn, maar dat ging nu niet door. Dat komt nog wel.”

Voorlopig herinnert slechts de naam Airstrippad, de verbinding tussen de Veldweg en de Nerts straat achter Intratuin in Malden, aan de geschiedenis. “Dat bordje staat precies waar de vliegtuigen opstegen en landden. Veel Maldenaren weten er niet van, maar het was een landingsbaan van 1400 meter, alles bij elkaar een ongekend groot gebied, in slechts zeventien dagen aangelegd. Daarbij zijn meer dan vijftigduizend geperste staal platen gebruikt.”

De oplettende wandelaar ziet de platen 75 jaar later nog altijd in de omgeving terug. “Na de oorlog zouden de geallieerden de platen ophalen, maar toen ze kwamen waren er al heel veel verdwenen; de boeren in de omgeving waren ermee gaan lopen. Je ziet ze nog steeds als erf afscheiding.”

Twee van de platen zijn gerestaureerd en worden bij de plaquette tentoongesteld. Wanneer dat gebeurt, wordt later bepaald. 

Meer informatie: airstrip-b91.nl

Uit: Gelderland herdenkt 75 jaar vrijheid. Mei 2020

One thought on “Airstrip B91: verdwenen vliegveld in Malden weer zichtbaar

  1. Heel moeite waard om er op de oude vliegveld te wandelen.

    Graag nog meer wil weten over Jos van Alebeek als Engelandvaarder 1943-1944 in Malden. Verkeerde droping ipv Escharen met Bram Grisnicht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *