Brief van A.J. Wheaver van 26-08-1996

Mr Wheaver diende bij de 609, 198, 183 en 164 Squadrons en was begin 1945 op B91. Ik heb het adres van Mr Wheaver gekregen via Stand Gamble uit Littlehampton die hem op de Royal Airforces Association Club te Bognor Regis ontmoete toen hij daar op vakantie was. Hieronder zijn antwoord op een brief van mij met informatie en vragen over B91.

Beste Jaap,

Hartelijk dank voor de nostalgische informatie die je me zond over B91, de airstrip te Malden. Ik neem aan dat ik deze gekregen heb dankzij Stan Gamble. Het was me een genoegen hem te ontmoeten met als resultaat deze correspondentie met jou. Ik wil al het mogelijke doen om je te helpen met B91. Het verblijf van 123 Wing te Malden was slechts kort en aangezien ik niet betrokken was bij de inlichtingen dienst van de eenheid was de informatie die je me gezonden hebt nieuw voor me. De piloten van de Typhoons gingen regelmatig tot actie over en een aantal van hun kwamen niet terug. Maar het leven ging gewoon door en veel zaken raakten in de vergetelheid. Een aantal zaken kan ik me nog wel herinneren maar andere zijn in de loop der jaren vergeten. Iemand nooit die ik nooit zal vergeten is S/Ldr Durrant, hij was een echte heer. Hoe kan ik je helpen.

Om te beginnen, de stalen platen die gebruikt waren voor de airstrip was de z.g. ‘Pierced Steel Planking’ (PSP) en was speciaal ontworpen voor alle weersomstandigheden, nat of droog. Ze werden wonderbaarlijk genoeg gemaakt in de buurt van de gemeente waar ik woon.

Ten tweede – met betrekking tot het leven in tenten – er werd in het algemeen bij de RAF niet geklaagd. We waren goed getraind om onder zeil te leven en we vormden onze eigen mobile dorp waar iedereen zijn rol wist en bijzonder trots was om bij 123 Wing te horen. Onze bevel voerende officier was een Nieuw-Zeelander genaamd T. Scott DSO OBE DFC Bar. Hij droeg het “Croix de guerre 1939–1945” die de moed symboliseerde van het 123 Wing gedurende de oorlog. Hij was een buitengewone goede piloot, toegewijd aan zijn taak en een echte leider.

Wing commandant During DCO DFC was de Wing commandant die tijdens het vliegen gedurende het Ardennen offensief is gestorven en begraven is (of was) in Breda. Hij is opgevolgd door Wing commandant Butten DFC die er bij kwam op Gilze Rijen en commandant is gebleven tot het einde van de oorlog.

Volgend jaar hoopt onze RAFA (Royal Air Forces Association) Nijmegen te bezoeken tijdens een bezoek van Veteranen aan het continent. Het zou leuk zijn om de omgeving van B91 nog eens te bezoeken. Misschien dat we de mogelijkheid hebben elkaar te ontmoeten. Ik zal het je laten weten als ik meer informatie over de reis heb. Ik heb geen foto’s van B91 afgezien van de paar foto’s in boeken die ik gekocht heb en die geschreven zijn door D.T. Scott, de bevelvoerende commandant.

Noem me in het vervolg maar Arthur. Ik zal je helpen waar mogelijk maar 52 jaar is een lange tijd geleden om te herinneren maar de tijd is zeker niet vergeten.

Met vriendelijke groet en de beste wensen aan een onbekende nieuw gevonden vriend.

Yours Sincerely, Arthur J. Wheaver.