Operatie Faust en het akkoord van Achterveld

Regio wacht ‘invasie’ van geallieerde troepen

Met het naspelen van Operatie Faust wordt volgend jaar mei het Akkoord van Achterveld herdacht. Na dit akkoord op 28 april 1945 kwam via de lucht en land noodhulp op gang voor het hongerige westen.

Door: MARANKA PATER

Wie de namen ‘Operatie Manna’ en ‘Operatie Chowhound’ hoort, zal wellicht meteen denken aan de grote voedseldroppingen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Operatie Faust is minder bekend, iets waar Hans Birnie en Wim Hoekwater van Keep them Rolling verandering in willen brengen. De vereniging bestaat uit leden die allemaal een oud legervoertuig hebben waardoor ze in feite een rijdend museum zijn. Hoekwater: ,,Van 2 tot en met 10 mei 1945 zijn er grote voedselbevoorradingen over het land geweest met hulp vanuit Engeland en Amerika. Eén van onze leden, Rob van Oost, is geboren in Rotterdam. Hij heeft als klein jongetje de verhalen van zijn oudere zussen en zijn ouders gehoord over de Hongerwinter. Het gezin heeft heel erg geleden onder de Hongerwinter, iets wat bij hem in het hoofd is blijven zitten. Hij kwam met het idee om Operatie Faust na te spelen.”

Keep them Rolling heeft eerder ‘the Final Push’ georganiseerd, het naspelen van de opmars van de Canadezen vanuit het zuiden naar Groningen. Met de 75-jarige bevrijding in zicht willen ze volgend jaar mei de grootste humanitaire operatie in Nederland dunnetjes overdoen. ,,In de Sint Jozefschool in Achterveld, wat nu de Moespot is, was in de oorlog een conferentie over de voedselhulp met de bezetter. We willen met echte acteurs de gebeurtenissen van toen in beeld brengen.”

De eerste voedselpakketten werden gedistribueerd vanuit de Oude Veemarkthallen in Den Bosch. In de pakketten zat voedsel als gecondenseerde melk, ingeblikt vlees, biscuits, droge kaakjes, boter en suiker. Birnie: ,,De voedselpakketten die gebruikt worden om de operatie na te spelen worden gevuld met hedendaagse voeding, gesponsord door supermarkten en andere bedrijven.”

Duizend kisten
De duizend kisten, die voorzien worden van bestickering zoals deze in de Tweede Wereldoorlog eruitzagen, worden in Den Bosch ingeladen in de voertuigen van Keep them Rolling. Birnie: ,,Vanuit Den Bosch rijden we met witte vlaggen op onze voertuigen naar Malden, waar vroeger het vliegveld B91 zat. Hier werden de geallieerde officieren ingevlogen die naar de Voedselconferentie in Achterveld gingen.”

In Malden zal de groep een bivak houden. Mogelijk komen er vliegtuigen die uit de Tweede Wereldoorlog stammen naar Malden toe. Birnie: ,,We willen er echt een groots publieksevenement van maken. We zijn in gesprek met de stichting Historische Vlucht, onderdeel van de Luchtmacht, om de oude vliegtuigen een rol te geven. Het is de bedoeling dat we in Malden ook een herdenking houden.”

Bivak
De Duitsers gaven aan dat er voedselhulp verleend mocht worden, maar dat dit niet door geallieerde militairen gedaan mocht worden in bezet gebied. Het voedsel werd daarom in neutraal gebied opgeslagen en gecontroleerd door de Duitsers, waarna het weer werd doorgevoerd naar voedseldepots in het westen. Hoekwater: ,,Onze leden zullen als ze oud bezet gebied inrijden een stop maken en allemaal hun legerkleding vervangen door burgerkleding uit die tijd.”

Bij diverse plaatsen wordt gestopt om aandacht te schenken aan Operatie Faust. Er zijn diverse gesprekken gaande met betrokken gemeenten omdat de groep een aantal nachten bivak zal houden. Bij aankomst in Utrecht worden de duizend voedselpakketten overgedragen aan voedselbanken en verpleegtehuizen. Birnie: ,,Om de cirkel en de symboliek weer rond te maken willen we het voedsel overdragen aan een goed doel.”

De verwachting is dat tweehonderd Canadezen overkomen. Hoekwater: ,,Er zullen Canadezen bij zijn die een erewacht zullen vormen tijdens de herdenkingen. We verwachten dat Operatie Faust het grootste evenement wordt in de viering van de 75-jarige bevrijding.”

Uit de Gelderlander van 26 april 2019

Operatie Faust en het akkoord van Achterveld (pdf)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *